Our website uses cookies to improve your experience. Click here to see our Cookie Policy.

X

News archive

September 2019 June 2019 April 2019 March 2019 January 2019

Product bulletin archive

16 October 2019 18 September 2019 21 August 2019 24 July 2019 26 June 2019
hdm magazine digital edition - September 2019

Media information

hdm media pack download total audience coverage

mental health and dementia facilities magazine (mhdf)

mental health and dementia facilities magazine (mhdf)

Total Audience Coverage

Total Audience Coverage

Our T.A.C packages offer maximum coverage with
on-the-page advertising,
stand-alone e-mail broadcasts, monthly bulletins and web site promotions.

SEE ALSO

healthcare buildings forum

healthcare buildings forum

 

mental health & dementia facilities forum

mental health & dementia
facilities forum

News archive - September 2014

Sustainable refurbishment restores Guy’s to full health

Sustainable refurbishment restores Guy’s to full health

A £26m project to transform the landmark Guy's Hospital in London has reached completion.

Contractor, Balfour Beatty, has announced it has completed a challenging scheme to revamp the hospital, which was originally built in 1974.

The 142m-high building - the tallest medical centre in Western Europe, has two towers at 34 and 30 storeys and the concrete exterior was in need of refurbishment having suffered from spalling, which had exposed the steel reinforcement to corrosion.

For Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, the most-feasible way to secure the future of the hospital for the next 30 years, and improve its environmental performance, was a full refurbishment of the external façade, including new replacement windows, energy-efficient aluminium cladding and a new roofing system.

In a design by architects, Penoyre and Prasad, and consultant, Arup Façade Engineering, Balfour Beatty completed the entire recladding of the taller service tower, with a zigzag profiled anodised aluminium system. This new facade not only modernised the aesthetic, but will also have environmental benefits, with a potential saving of 18% of total energy consumption.

The external refurbishment was complicated by the level of work required inside the live hospital environment, where the various teams had to work around the staff and patients with minimal disruption. Fully-sealed floor-to-ceiling barriers were required to separate work zones so that finishes to window ledges could be completed, while all materials were fabricated away from any work zone to minimise noise.

A total of 8,000sq m of aluminium cladding panels have been installed on all elevations of the service tower and a further 5,300sq m of glazing units installed in all elevations of the user tower. The glazing uses solar selective glass in order to minimise solar gain and optimise orientation. Across the site a total of 34,500sq m of concrete has been cleaned and extensive concrete repairs carried out.

John McCallion, Balfour Beatty project manager, said: “Repairing spalled concrete and installing new cladding systems directly to the structure without affecting staff, patients or the general public was always going to be a challenge. The successful completion of the project is testament to the hard work and dedication of all involved.”

 « 

ADVERTISE HERE

To advertise in this space, click here to email Leslie de Hoog